Pentru cauzele transfrontaliere în materie de obligații de întreținere, normele UE în materie de competență sunt stabilite în Regulamentul privind obligațiile de întreținere, în timp ce legea aplicabilă cauzelor în materie de obligații de întreținere este reglementată de Protocolul de la Haga din 2007 privind obligațiile de întreținere. În plus, Convenția de la Haga din 2007 privind pensia de întreținere pentru copii se aplică în situațiile legate de state care nu sunt membre ale UE (cum ar fi Ucraina).
Competență
Competența în materie de obligații de întreținere în UE este stabilită pe baza Regulamentului privind obligațiile de întreținere. În general, normele de competență din Regulamentul privind obligațiile de întreținere sunt menite să protejeze interesele creditorului obligației de întreținere, care este considerat parte defavorizată. Articolul 3 din regulament prevede că competența se poate întemeia, de obicei, fie pe (i) reședința obișnuită a persoanei obligate să plătească întreținere, fie pe persoana care solicită întreținere [1], fie (ii) pe instanța competentă în chestiuni legate de statutul unei persoane (de exemplu, stabilirea filiației unui copil) sau pe răspunderea părintească (de exemplu, încredințarea sau dreptul de vizită asupra unui copil), în cazul în care chestiunea referitoare la întreținere este accesorie procedurii respective. Prin urmare, competența internațională a unei instanțe dintr-un stat membru al UE, în ceea ce privește cererile de întreținere pentru a sprijini un copil strămutat din Ucraina, trebuie să fie decisă de la caz la caz.
Pentru o mai bună înțelegere a modului de aplicare a Regulamentului privind obligațiile de întreținere, ghidul practic, disponibil aici, este un instrument util.
Convenția de la Haga din 2007 privind pensia de întreținere pentru copii se aplică cazurilor transfrontaliere care implică un stat membru al UE și o țară terță care este parte la convenție. Convenția a intrat în vigoare cu privire la Ucraina la 1 noiembrie 2013; toate statele membre ale UE sunt părți contractante la convenție (HCCH | #38 – Tabel privind situația).
Legea aplicabilă
Legea aplicabilă cauzelor privind obligațiile de întreținere este reglementată de Protocolul de la Haga din 2007 privind obligațiile de întreținere. Protocolul, care a intrat în vigoare cu privire la Ucraina la 1 decembrie 2022, se aplică tuturor statelor membre, cu excepția Danemarcei (HCCH | #39 – Tabel privind situația).
Norma generală privind legea aplicabilă, stabilită la articolul 3 alineatul (1), prevede că obligațiile de întreținere sunt reglementate de legea statului în care își are reședința obișnuită persoana care solicită întreținere. Articolul 3 alineatul (2) precizează, de asemenea, că, în cazul unei schimbări a reședinței obișnuite a persoanei respective, legea statului în care își are noua reședință obișnuită se aplică din momentul în care are loc schimbarea.
Prin urmare, în temeiul articolului 3, legislația ucraineană ar trebui să se aplice copiilor a căror reședință obișnuită este încă în Ucraina. Pentru aplicarea articolului 3 alineatul (2), ar trebui să aibă loc o schimbare a reședinței obișnuite a copilului.
Recunoașterea și executarea
În ceea ce privește recunoașterea și executarea în UE a hotărârilor în materie de obligații de întreținere pronunțate în Ucraina, sunt relevante dispozițiile Convenției de la Haga din 2007 privind pensia de întreținere pentru copii. Temeiurile pentru recunoaștere și executare sunt prevăzute la articolul 20 din convenție.
Convenția de la Haga din 2007 privind pensia de întreținere pentru copii se aplică, de asemenea, atunci când hotărârile instanțelor din UE trebuie să fie recunoscute și executate în Ucraina. Ar trebui remarcat faptul că, în cazul în care recunoașterea și executarea unei hotărâri pronunțate într-o instanță dintr-un stat membru al UE este solicitată în Ucraina, o astfel de hotărâre poate să nu fie recunoscută și executorie în cazul în care instanța de origine și-a întemeiat competența pe un temei de competență care nu este menționat la articolul 20 din Convenția de la Haga din 2007 (de exemplu, competența subsidiară și forul de necesitate).
O cerere de recunoaștere sau de executare a unei hotărâri în materie de obligații de întreținere poate fi înaintată fie direct instanței judecătorești sau autorităților competente din statul solicitat, fie indirect, prin intermediul autorității centrale a statului în care își are reședința persoana care solicită întreținere.
Pentru o mai bună înțelegere a modului de aplicare a Regulamentului privind obligațiile de întreținere, ghidul practic, disponibil aici, este un instrument util.
Cooperarea între autoritățile centrale
Autoritățile centrale joacă un rol important în recuperarea transfrontalieră a obligațiilor de întreținere. Funcțiile lor specifice sunt enumerate la articolul 51 din Regulamentul privind obligațiile de întreținere și la articolul 6 din Convenția de la Haga din 2007 privind pensia de întreținere pentru copii.
Autoritățile centrale pot oferi asistență pentru depunerea cererilor de recunoaștere, de încuviințare a executării sau de executare a unei hotărâri pronunțate în materie de întreținere, precum și la tratarea cererilor de pronunțare a unei noi hotărâri și de modificare a unei hotărâri existente în materie de obligații de întreținere. În plus, acestea pot ajuta la localizarea persoanei căreia i se solicită întreținerea și la obținerea informațiilor relevante privind veniturile și situația financiară a persoanei respective sau pot oferi alte tipuri de asistență necesare în domeniile lor de competență.
Pentru o mai bună înțelegere a modului de aplicare a Regulamentului privind obligațiile de întreținere, ghidul practic, disponibil aici, este un instrument util. Orientări privind modul de completare a formularelor de cerere pentru Regulamentul privind obligațiile de întreținere sunt disponibile aici.
Datele de contact ale autorităților centrale sunt disponibile mai jos:
- Regulamentul privind obligațiile de întreținere
- Convenția de la Haga din 2007 privind protecția copilului
Cum poate fi de folos Rețeaua judiciară europeană în materie civilă și comercială (RJE în materie civilă)?
RJE în materie civilă oferă sprijin pentru punerea în aplicare a instrumentelor UE în materie de justiție civilă în practica juridică de zi cu zi. Pe lângă autoritatea centrală, punctul de contact RJE din țara dumneavoastră vă poate ajuta dacă aveți o problemă specifică într-un caz transfrontalier. De exemplu, punctul dumneavoastră de contact poate să solicite informații cu privire la stadiul actual al unei cereri, să ajute două instanțe să intre în contact sau să găsească datele de contact ale unei autorități competente dintr-un alt stat membru al UE.
Mai multe informații despre RJE și despre modul în care poate fi de folos aceasta.
Cum pot găsi punctul național de contact?
Linkuri utile
- Informații privind legislația ucraineană
- Întrebări și răspunsuri privind obligațiile de întreținere în Ucraina
(293 Kb)
- Informații generale privind Regulamentul privind obligațiile de întreținere și informații despre legislația statelor membre
- Ghid practic privind aplicarea Regulamentului privind obligațiile de întreținere și completarea formularelor prevăzute în acest regulament
- Raport explicativ privind Convenția de la Haga din 2007 privind protecția copilului
- Raport explicativ privind Protocolul de la Haga din 2007 privind obligațiile de întreținere
- Autoritățile centrale:
- Întrebări și răspunsuri privind obligațiile de întreținere în Ucraina
[1] Pentru interpretarea noțiunii de „reședință obișnuită” în contextul cauzelor privind obligațiile de întreținere, a se vedea, de exemplu, hotărârea CJUE în cauza C-644/20. Pentru mai multe informații, a se vedea și Ghidul practic pentru aplicarea Regulamentului privind obligațiile de întreținere.
Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.